SZC logo

Siófoki Szakképzési Centrum

OM kód: 203050/007 | 8630 Balatonboglár, Szabadság utca 41.

Intézmény logo

Siófoki SZC Mathiász János Technikum és Gimnázium

HírekKözérdekű adatokOktatási PortálKRÉTA

Történet

Iskolánk története

Történet

”A titok kulcsa nem lehet más, csak a szakadatlan munka és kitartás!”

Mathiász János 

Az iskolánk már 1963 óta létezik Balatonbogláron. Meghatározó intézménye nemcsak Somogy, hanem a környező megyéknek is. Kezdetben gyümölcstermesztő és faiskola-kezelő szakközépiskolaként a helyi általános iskolával közös igazgatásban, annak épületében működött. 1968-tól a helyi szakmunkásképzőt is magába olvasztva önálló intézmény lett, szőlő – és gyümölcstermesztő szakképzéssel kiegészülve.

Az 1987/1988-as tanév jelentős változást hozott, hiszen akkor az átalakuló képzés mellett az intézmény neve is megváltozott. Felvette Mathiász János (1838-1921) nevét, aki mindmáig a legnagyobb eredményeket elért hazai szőlőnemesítő. Szinte évente kerültek ki keze alól a jobbnál jobb és később világszerte elterjedt új fajták. Tevékenységének első jelentős eredménye az Ezeréves Magyarország emléke elnevezésű szőlőfajtaája, leghíresebb pedig az 1916-ban utoljára nemesített: a Szőlőkertek Királynője. 

A túlspecializált szakképzést az átalakuló gazdaság igényeinek megfelelően az általános kertész-és a mezőgazdasági gépészképzés váltotta fel. Az intézmény a modernizálás, európai szintű képzés kialakításának igényével csatlakozott az 1994/1995. tanévtől a világbanki pedagógiai programhoz (mezőgazdasági szakmacsoport). Az 1997/98. tanévtől a helyi, illetve a régió érdekeit, a munka-erőpiaci igényeket, a gazdaságosságot, az iskola erőforrásait figyelembe véve profilmódosításra került sor, az ugyancsak világbanki informatikai oktatás irányába (a kertészképzés mellett).

Az igények folyamatos felmérése vezetett oda, hogy a 2008. év őszén az informatikusok képzése ismét átalakult. Ebben a tanévben két webgazdasági középiskolai osztályunk indult. Nagy változás volt intézményünk életében, amikor 2008. augusztus 4-én tagintézménye lett a Somogyi Térségi Integrált Szakképző Központ Középiskola, Szakiskola és Kollégiumnak.

2009. szeptemberétől iskolánkban az ECDL oktatás kiegészült a Cisco Certificate Network Academy programmal, illetve a Microsoft IT Academy képzésével.

2010. október 29-én felvételt nyert az intézmény Microsoft Partners in Learning programba. Magyarországon egyedüliként része lett a Pathfinder School programnak.

Iskolánk 2011. január 1-től a Somogy Megyei Önkormányzat informatikai központja. 2011. július 1-től a Somogyi TISZK átszervezésével intézményünk új telephellyel bővült. Így mára Somogyi TISZK-en belül egy közel 1000 fős oktatási intézménnyé nőtte ki magát iskolánk.

Iskolánkat sokáig szőlő- és gyümölcstermesztő, kertész, valamint mezőgazdasági gépész képzéseiről ismerték. Az idők során meghatározóvá váltak az informatikai képzéseink, sőt ma már rendelkezünk ügyviteli- és sport szakgimnáziumi, valamint gimnáziumi osztályokkal is. Ezzel együtt névadónkhoz méltó módon ragaszkodunk a hagyományos képzési vonalunkhoz (szőlész-borász, kertész képzések) is, melyre a munkaerőpiacnak jelentős igénye mutatkozik.

Meghatározóvá vált iskolánk életében a 2013-ban indított Nemzeti Kézilabda Akadémia (továbbiakban: NEKA). A tehetséggondozó műhely Mocsai Lajos főigazgató irányításával és világszínvonalú szakember gárdával várta a legtehetségesebb utánpótláskorú sportolókat, akik döntő többségükben nálunk teljesítik tankötelességüket.

A szakképzés, jellegéből adódóan egyetlen állandósága, a folyamatos változás. Ennek jegyében 2015. július 1-étől iskolánk a Somogyi TISZK jogutódjaként létrejött Siófoki Szakképzési Centrum tagintézményeként, Siófoki SZC Mathiász János Gimnáziuma, Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája néven működött tovább.
A 2020-as év újabb változást hozott a szakképző intézmények életében, így a technikumi képzés újraindításával iskolánk neve Siófoki SZC Mathiász János Technikum és Gimnázium lett.
 

 


Partnereink

SZC logo

Siófoki Szakképzési Centrum


Siófoki SZC Mathiász János Technikum és Gimnázium

8630 Balatonboglár, Szabadság utca 41.

Telefon: +36 (85)351-316

E-mail: mathiasz@liveedu.mathiasz.hu

OM azonosító: 203050/007


2024Siófoki SZC Mathiász János Technikum és Gimnázium